De vzw. Molse Vrienden van Santo Tomás concretiseert de stedenband tussen de gemeente Mol en Santo Tomás in Nicaragua.  In 1985 keurde de gemeenteraad deze verzustering unaniem goed en sinds begin de jaren 90 ligt de regie bij de twee stedenbandorganisaties.  De roots ligt bij de Sandinistische revolutie in 1979, toen Santo Tomás door Nicaraguaanse overheid als zustergemeente gelinkt werd aan Mol.

Reeds vanaf de beginjaren werden sociale projecten opgezet en ondersteund. Vrijwilligers gingen op uitwisseling en bouwden mee aan projecten. Ook coöperanten waren actief. De focus verschoof doorheen de jaren naar een meer zuivere solidaire benadering, los van partijpolitiek.

In 1997 vergrootten de inleefreizen voor Molse scholieren het bereik in Mol . Er ontstond een jongerengroep en het CDC groeide uit tot een professionele organisatie.

Nu werken we binnen een structurele samenwerking met veel aandacht voor concrete sociale programma’s, sensibilisatie in beide gemeenten, uitwisselingen van mensen en ideeën en ondersteuning door gemeentelijke en externe experts bij specifieke thema’s. De samenwerking met scholen, vrouwengroepen, jeugdgroepen en andere sociale organisaties maakt de werking ruim gedragen.

 

Film 35 jaar stedenband door CDC

Het CDC maakte een film naar aanleiding van 35 jaar stedenband. Via deze link kan je hem bekijken.