Santo Tomás ligt in een heuvelachtige zone in het centrum van Nicaragua. De economische activiteit in de rurale zone is extensieve veeteelt, met enkele grote producenten en veel kleine en middelgrote boeren. Deze veeteeltsector is naast de commerciële houtkap de belangrijkste oorzaak voor sterke ontbossing. Maar ook houtkap  voor huishoudelijk gebruik in open houtvuren is erg belangrijk.

Tijdens werkbezoeken in Nicaragua kwam het CDC in contact met ONIL, een ngo die gespecialiseerd is in duurzame technieken op het platteland. Deze ngo werkte eerst vanuit Guatemala, maar heeft haar werkgebied uitgebreid. Na het uittesten van verschillende
installaties, werd besloten een eenvoudig model te gebruiken voor boerenfamilies uit de comarcas die nu koken op open vuren en via deze techniek tot zeven keer minder hout nodig zullen hebben voor huishoudelijk gebruik.

Oprichting van sociale werkplaats voor houtstoven

In de modelboerderij werd een werkunit uitgebouwd waar men hoogproductieve houtstoven zelf produceert en aanpast aan de specifieke noden van het platteland van Santo Tomás.

Invoering van hoogproductieve stoven in de buitenwijken

120 stoven werden ter beschikking gesteld als voorbeelden om hun waarde voor de levenskwaliteit van de bevolking te bewijzen. Ze werden o.a. geplaatst in gemeenschapsruimten, gezondheidsposten, scholen en in de familiale omgeving

Hierdoor wordt het houtverbruik met een factor 7 verminderd en wordt de werkomgeving voor de vrouwen sterk verbeterd (duidelijk verminderde rookuitstoot). De plaatsing van de modelstoven wordt gecombineerd met een intensieve bewustmakingscampagne met vormingen op het terrein en in de modelboerderij (principe ‘aprender haciendo’) en een subsidiebeleid en reglementering van de overheid.