De Clínica popular is een sociale gezondheidspost die samen met de gezondheidspost van MINSA (ministerio de salud) de basisgezondheidszorg en enkele essentiële specialisaties toegankelijk houdt voor de Tomasinos.

De Clínica besteedt extra aandacht aan dienstverlening die niet verleend wordt door de gezondheidspost van MINSA en aan het sociaal geneesmiddelenbeleid.

Medische dienstverlening

In het volksziekenhuis van Santo Tomás werken twee dokters en twee verpleegsters fulltime. Zij verrichten de eerste lijnzorg en doen de nazorg bij behandelingen die specialisten voorschrijven. Naast de basisgeneeskunde komen immers specialisten éénmaal per week op bezoek om aan deze vraag te voldoen. Deze specialisaties wil men in de toekomst uitbreiden.

Het volksziekenhuis beschikt over een medisch laboratorium en een apotheek. Medische beeldvorming (echografie en X-stralen) en het maken van cardiogrammen zitten in het basispakket. Op deze wijze sluit de dienstverlening van de clínica popular goed aan bij de officiële gezondheidspost die deze diensten niet kan aanbieden.

Jaarlijks voert de clínica 7812 consultaties en 23146 onderzoeken uit. 45% van de Tomasinos maken gebruik van de dienstverlening.

De clínica popular speelt een voortrekkersrol in gezondheidspreventie en levert de faciliteiten aan ngo’s om campagnes over gezinsplanning te laten plaatsvinden.

De kinderen en moeders van de kinderrefter genieten van gratis gezondheidszorg met geneesmiddelen aan kostprijs. Ook andere kansarmen krijgen speciale voorwaarden dankzij het sociale fonds.

Toegankelijke geneesmidellen

Generische apotheken zijn noodzakelijk omdat de staatsgezondheidszorg (MINSA) slechts 30% van de nood aan geneesmiddelen kan opvullen. MINSA heeft een lijst met 250 noodzakelijke geneesmiddelen vooropgesteld, maar daarvan zijn meestal slechts 80 in beperkte mate beschikbaar. De commerciële apotheken zijn erg duur en zo onbereikbaar voor de armste laag van de Nicaraguaanse bevolking. 60 tot 65% van de Nicaraguaanse bevolking heeft slechts in beperkte mate toegang tot een aanvaardbaar aanbod van geneesmiddelen.

De apotheek heeft een dubbele doelstelling:

  • Gebruik van generische geneesmiddelen die aan 1/3 van de prijs van de commerciële apotheken verkocht kunnen worden aan de kansarme bevolking.
  • Promoten van het rationeel gebruik van geneesmiddelen.

Nieuwbouw

Met een eigen spaarpot en fondsen van de provincie Antwerpen en de Belgische Nationale Loterij, is de infrastructuur van de clínica verder uitgebouwd. Het laboratorium is uitgebreid zodat ook microbiologische kweekculturen kunnen onderzocht worden. Centraal is er nu een overdekte wachtzaal, er kwamen nieuwe onderzoekslokalen en ook de hospitalisatieruimtes zijn uitgebreid. Al deze ingrepen maken dat de clínica klaar is om ook in de toekomst in een geschikte infrastructuur kwaliteitsvolle dienstverlening te leveren. In totaal wordt 110 000 USD geïnvesteerd.