Wekelijkse markt: rechtstreekse verkoop

Elke zondag vindt aan het centrale park een boerenmarkt plaats. Hier verkopen de boeren hun producten rechtstreeks aan de consument (korte keten) en verlaagt hun afhankelijkheid van de tussenhandel. De klanten appreciëren het lokale kwaliteitsvolle aanbod.

Gemiddeld nemen 20 families deel aan deze markt. Ze verkopen groenten en fruit die ze zelf kweekten, maar sommigen maken ook vooraf of ter plaatse kleine maaltijden met hun oogst. Zo creëren ze een bijkomende meerwaarde.

Deze boeren worden sterk begeleid: zowel in het verbeteren van hun productie (lees combinatie van duurzaamheid en redabiliteit), als het optimaliseren van de verkoop: zo leerden ze hoe je producten hygiënisch inpakt, aanbiedt, wat een juiste prijs is,… Door de agro-ecologische aanpak hebben ze nu ook het hele jaar door productie. Vroeger viel dit stil in het droge seizoen.

Dankzij deze aanpak konden heel wat boeren de stap van structurele armoede naar een degelijk en stabiel inkomen zetten.

 

Calzada

Binnen het nieuwe Federale programma zijn fondsen voorzien om aan de zone van het park een ‘calzada’ te bouwen. Dit aantrekkelijk gebied zal met verschillende verkoopstandjes de aantrekkelijkheid verhogen. In combinatie met de versterking van de verkoopstandjes nabij de bushalte, geeft dit de korte ketenverkoop door kleine ondernemers een stevige impuls.