De Nicajongeren zijn…

… een groep jongeren die elkaar vaak via de inleefreizen leerden kennen en zich inzetten voor ons Nicaraguaans zusterstadje. Ze ontstonden na de eerste inleefreis in 1997 en in 1998 ontstond haar zusterorganisatie de CDC-jongeren. Intussen zijn veel inleefreizen de revue gepasseerd en engageerden zich telkens opnieuw een aantal jongeren.Hun bekendste activiteiten zijn de jaarlijkse Nicaterrassen. Bij inleefreizen zorgen ze mee voor de begeleiding, zodat ze hun eigen ervaringen kunnen doorgeven aan andere jongeren.

 

Gesteunde projecten

Het eerste project van de Nicajongeren was een openbare wasplaats, een project dat uitgewerkt werd door jongeren uit Santo Tomás n.a.v. een opdracht op school. Nadien werkten ze intens samen met de CDC-jongeren. Vanuit een jeugd- en de monitorenwerking worden specifieke doelgroepen bereikt:

  • in de kinderrefter krijgen kinderen dagelijks opvang met mogelijkheid tot knutselen, hulp bij studies, lezen, spelen en dansen
  • via het schoolpeterschap krijgen 120 kinderen het benodigde materiaal en ondersteuning  bij hun studies
  • de CDC-jongeren organiseren ontspannende activiteiten voor kinderen en jongeren in hun dorp
  • de CDC-jongeren doen aan preventie en sensibiliseren leeftijdsgenoten (vooral rond duurzaamheid en alcohol- en drugspreventie).
  • de CDC-jongeren helpen als vrijwilligers

Daarnaast steunen de Nicajongeren het straatkinderenprogramma Inhijambia in Managua.