Vrouwen zijn de stabiele factor in veel Nicaraguaanse gezinnen. Nochtans is het voor hen niet gemakkelijk om zichzelf te ontwikkelen en een eigen economische activiteit op te zetten. Het CDC biedt praktijkgerichte opleidingen voor vrouwen aan, die aanvullend werken op de opleidingen die de overheid via de Escuelas de Oficios aanbiedt.

Technische school ‘La Hermandad’

Binnen elke afdeling is er een basisopleiding en na het eerste jaar wordt een specialisatiecursus aangeboden waardoor de leerlingen een betere kans op de arbeidsmarkt maken. 57 personen volgen hier een opleiding.

  • De eerste afdeling is gericht op koken en bakkerij (banketbakkerij en snacks, taartdecoratie).
  • De tweede opleiding is haartooi en schoonheidszorg. Veel vrouwen dromen van een eigen kapsalon, hoewel de meesten hun opgedane kennis thuis in het gezin en voor de buren gebruiken.
  • Tot slot is er plaats voor creatieve ontwikkeling met de opleiding tekenen en schilderen.

De technische school mikt op jongeren en volwassenen die nood hebben aan een inkomen en dit via deze opleiding kunnen verwerven. Daarom moet de drempel laag gehouden worden. Er wordt een stimuleringsbeleid gevoerd om kansarmen en leerlingen uit de comarcas te integreren. Dit schoolgeld dient o.a. om de lonen van de leerkrachten te betalen. De school zorgt ervoor dat de benodigde materiaal goedkoop ter beschikking gesteld worden van de leerlingen om ongekwalificeerde uitval tijdens het leerproces te vermijden.

 

Naaischool van Santo Tomás (nu overgenomen door MINED)

In de casa de la mujer (vrouwenhuis) vond je naast een naaicoöperatieve en een vormingshuis voor vrouwen, ook een naaischool. Elk jaar volgden een zeventigtal leerlingen een cursus snit en naad die één jaar in beslag neemt.

Na veel jaren heeft de overheid deze opleiding overgenomen en organiseert ze nu in haar eigen gebouwen. De vrijgekomen ruimte wordt nu gebruikt door het vrouwenhuis (juridische en psychologische bijstand) en het rehabilitatiecentrum Paso a Paso.