Voor het Nicaraguacomité is naast onze projecten realiseren in Santo Tomás, het sensibiliseren van de bevolking in Mol een belangrijke uitdaging. Op die manier willen we mensen warm maken voor de Derde Wereldproblematiek en kunnen we onze sympathisanten vertellen over de realisaties in Nicaragua. Het uitstippelen en bewegwijzeren van een wandeling doorheen onze gemeente leek ons een leuke manier om dit te realiseren. Mol heeft reeds vele themawandelingen welke zich doorheen elk gehucht kronkelen. De mooiste hoekjes en paadjes werden bewegwijzerd en vormen een kilometerslang kluwen van mooie wandelingen doorheen natuur en Molse gehuchten.

Gratis brochure in Molse wereldwinkel en dienst toerisme Mol

Bij onze Santo Tomáswandeling hoort een gratis brochure die de weg beschrijft, maar ook Molse projecten en bezienswaardigheden koppelt aan de projecten in Santo Tomás. Al snel zal duidelijk worden dat ontwikkelingssamenwerking een niet-zo-ver-van-mijn-bed-show is. Ongeveer een eeuw geleden werd er nog wol gewassen ter hoogte van het Wolhuisje, vandaag wassen vrouwen in Santo Tomás nog steeds hun was in openbare wasplaatsen. Minder lang geleden werd er hier gemeentelijke kinderopvang gerealiseerd. In Santo Tomás krijgen de armste kinderen reeds decennia lang een warme maaltijd aangeboden in de comedor infantil. Dit zijn maar enkele voorbeelden waarin we laten zien dat het Zuiden niet zo ver weg is van het Noorden.

3 wandelingen: 5 km, 9 km of 18 km

Onze wandeling omvat eigenlijk 3 wandelingen. Een basiswandeling van 5 km, doorheen het centrum van Mol en langs de Nete. Een wandeling van 9 km welke je door de Galbergen leidt, en een kuitenbijter van 18 km die je via Sluis en Achterbos terug naar het centrum brengt. Met deze bewegwijzerde wandeling denken we permanent aanwezig te zijn in het straatbeeld waardoor we de Molse bevolking goed kunnen uitleggen wat onze zusterband concreet inhoudt.