De Clínica popular is een sociale gezondheidspost die samen met de gezondheidspost van MINSA (ministerio de salud) de basisgezondheidszorg en enkele essentiële specialisaties toegankelijk houdt voor de Tomasinos.

De Clínica besteedt extra aandacht aan dienstverlening die niet verleend wordt door de gezondheidspost van MINSA en aan het sociaal geneesmiddelenbeleid.

Medische dienstverlening

In het volksziekenhuis van Santo Tomás werken dokters, een apothekeres, verpleegsters en laboranten. Zij verrichten de eerste lijnzorg en doen de nazorg bij behandelingen die specialisten voorschrijven. Naast de basisgeneeskunde komen immers specialisten éénmaal per week op bezoek om aan deze vraag te voldoen (gynaecologie, orthopedie en nees-keel-oren).

Het volksziekenhuis beschikt over een medisch laboratorium en een apotheek. Medische beeldvorming (echografie en X-stralen) en het maken van cardiogrammen zitten in het basispakket. Op deze wijze sluit de dienstverlening van de clínica popular goed aan bij de officiële gezondheidspost die deze diensten niet kan aanbieden.

Bovendien is er ruimte voor hospitalisatie van patiënten (350 per jaar).

Jaarlijks voert de clínica 5600 consultaties en 17000 onderzoeken uit. 45% van de Tomasinos maken gebruik van de dienstverlening.

De clínica popular speelt een voortrekkersrol in gezondheidspreventie (zeker rond infectieziekten, baarmoederhalskanker en seksuele opvoeding van jongeren).

De kinderen en moeders van de kinderrefter genieten van gratis gezondheidszorg met geneesmiddelen aan kostprijs. Ook andere kansarmen krijgen speciale voorwaarden dankzij het sociale fonds.